Teknoloji

Samsung’un yeni nesil çip teknolojisi 2022’ye kadar ertelendi

Şirketin 3 nanometre üretim teknolojisi geç kaldı, ancak daha gelişmiş 2nm halefi 2025’te gelecek.

Önde gelen üç işlemci üreticisinden biri olan Samsung,  2021’de daha hızlı ve daha verimli bir yonga sınıfı oluşturmaya başlamayı planlamıştı , ancak bunun yerine yeni tasarım bunun yerine 2022’nin ilk yarısında gelecek. Koreli elektronik devi bunun için programı paylaştı.  Çarşamba günü Samsung Foundry Forumu sırasında vardiya .

Kayma, Samsung’a güvenen müşterilerin en son teknolojiden yararlanmak için daha uzun süre beklemek zorunda kalacağı anlamına geliyor. Şirketin hizmetlerini kullanan en büyük isimler arasında telefon çipi tasarımcısı Qualcomm, sunucu üreticisi IBM ve Samsung bulunuyor.

Yine de bu müşteriler için iyi haber şu ki, Samsung ayrıca 2025’in ikinci yarısında gelmesi gereken bir iyileştirme olan sonraki nesil üretimde ilerlemeyi de duyurdu. Bu, çip performansı, güç verimliliği ve elektronik minyatürleştirmede bir adım daha atmalıdır. dedi Samsung.

Samsung’un en büyük yonga üreticisi rakibi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. , Ağustos ayında benzer teknolojide bir gecikme olduğunu açıkladı. Program kaymaları , TSMC ve Samsung’a kaybettiği liderliği geri kazanmayı amaçlayan bir kurtarma planının parçası olarak kendi dökümhane işini kuran Intel üzerindeki baskıyı biraz hafifletiyor .

Samsung Foundry kurumsal kıdemli başkan yardımcısı Shawn Han, Samsung’un müşterilerle yaptığı görüşmelere dayanarak, Samsung’un müşterilerle yaptığı görüşmelere dayanarak, işlemci sıkıntısının 2022’ye kadar azalmayacağını söyledi . Samsung Foundry Forumu öncesinde bir brifingde, “Bize göre, yatırım yapıyor olmamıza ve diğer dökümhane tedarikçileri kapasitelerini artırmalarına rağmen, altı ila dokuz ay daha sürecek” dedi.

İşlemci işi aşırı baskı altında. Pandemi ile artan bilgisayar satışları, akıllı telefon kullanımı ve çevrimiçi hizmetlerin veri merkezlerinde kalmamasıyla birlikte, işlemcilere olan talep üretim kapasitesini aştı. Çip sıkıntısı PC’lerin satış hobbled etmiştir , oyun konsolları, araba ve diğer ürünlerin dünya kapsayan elektronik tedarik zincirleri üzerinde güvenen.

Yeni nesil üretim teknolojisine geçmek olağanüstü derecede karmaşıktır. Çipler, her biri bir toz zerresinden çok daha küçük olan transistör adı verilen milyarlarca elektronik bileşenden oluşur. Fabs adı verilen çip üretim tesisleri, aylar süren düzinelerce adım gerektiren bir işlemle silikon gofretler üzerindeki devre modellerini aşındırır.

İlerleme, transistörlerin bir çipe daha fazla sıkıştırılabilmesi, hızlarının artırılması ve güç tüketiminin azaltılması için minyatürleştirilmesiyle sağlanır. Samsung’un 3GAE olarak adlandırdığı yeni nesil işlemi, her yönden kapı (GAA) adı verilen bir teknik kullanıyor. Bu teknolojinin erken bir versiyonu.

2023’te Samsung, 3GAP adlı daha olgun bir sürümle yüksek üretim hacmine ulaşmayı bekliyor. Addaki 3, artık doğrudan çip elektroniğinin boyutlarıyla bağlantılı olmasa da, üretim yöntemlerinde ilerleme için bir etiket görevi gören 3 nanometre ölçümüne atıfta bulunur.

2025’te 2 nanometre üretimi

Ardından 2025’te şirket, 2GAP adını verdiği ikinci, daha gelişmiş çok yönlü kapı teknolojisine geçmeyi planlıyor. Bu üretim yöntemi, Samsung’un 2nm neslinin ilki olacak. Bir gelişme, 3nm neslinde 3’ten 4 nanoribbona yükselecek olan, çevreleyen geçit malzemesine nüfuz edecek akım taşıyan “nanoribbon” sayısında olacaktır.

Çipler daha karmaşık hale geldikçe, genellikle daha pahalı hale gelirler, bu nedenle birçok çip alıcısı GlobalFoundries gibi şirketlerden daha eski, daha ucuz üretim süreçlerine bağlı kalmaktadır . 

Ancak Samsung, yeni üretim süreçlerini müşteriler için finansal açıdan çekici hale getirebileceğine inanıyor.

Samsung Foundry Strategy Team başkanı Moonsoo Kang, “GAA zor bir teknoloji olsa da, transistör başına maliyeti düşürmeye devam edeceğiz” dedi. “Bu eğilim devam edecek.”

Çip paketleme iyileştirmeleri

Moore Yasası, minyatürleştirmenin çip tasarımcılarının belirli bir çip alanına giderek daha fazla transistör yerleştirmesine nasıl izin verdiğini onlarca yıldır gösteriyor. Ancak minyatürleştirmenin yavaşlayan hızı, diğer ilerleme yollarını daha önemli hale getirdi.

Samsung I-Cube8 işlemci
Samsung çip paketleme teknolojisi, I-Cube8 adlı gelecekteki bir tasarımda iki merkezi işlemciyle sekiz yüksek bant genişliğine sahip bellek yongasını birleştirmesine izin verecek.Samsung; Stephen Shankland/CNET tarafından ekran görüntüsü

Anahtar yönlerden biri paketlemedir – farklı “yongaların” daha büyük bir işlemciye bağlanabilme yolları. Samsung, 2.5D tümleşik devre adı verilen veya 3D adı verilen üst üste yapıştırılan uçtan uca bağlanabilen çip çeşitlerini geliştirmek için çalışıyor. Ayrıca, daha yüksek hızlı bağlantılar için yongalar arasındaki veri bağlantılarını daha yoğun bir şekilde paketleme üzerinde çalışıyor.

Ve 2.5D ve 3D bağlantıların kombinasyonu için yeni bir terimi var: 3.5D. Kang bir konuşmasında, “Bu tür bir çip, benzeri görülmemiş bir performans ve yoğunluk elde etmemizi sağlayacak.” Dedi.

Intel, grafikler, yapay zeka ve süper bilgi işlem amaçları için iyi egzotik bir çip olan Ponte Vecchio işlemcisiyle zaten bunu yapıyor.

Paketlemedeki ilerlemelerin büyük bir avantajı, farklı süreçlerle oluşturulmuş çok çeşitli yongaları bir araya getiren heterojen entegrasyon adı verilen bir fikirdir. Bu, yonga üreticilerinin bazı bileşenler için pahalı eski üretim süreçlerini ve örneğin performansın kritik olduğu parçalar için en son süreçleri birleştirmesine olanak tanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir